Мой профиль       Выход
Уважаемые клиенты Хеседа, если вам нужна какая-то помощь, но вы не можете дозвониться в Хесед,
пожалуйста, позвоните по этому бесплатному номеру +380947111104


Меню сайта







Архив новостей



Поиск










Приветствую Вас, Гость · RSS 18.10.2024, 10:49

Главная » 2024 » Сентябрь » 30 » Бейт хаим
08:35
Бейт хаим

Бейт хаим – дім живих – одне із словосполучень, яким на ідиш називають цвинтар. Чому „дім живих”? Тому що зберігати пам'ять про тих, хто покинув цей світ – це обов'язок живих, їх борг перед померлими. Встановити пам'ятник, прибирати могилу є обов'язком дітей по відношенню до батьків, чоловіка – до жінки, жінки – до чоловіка. Доглядати кладовище є обов'язком громади, обов'язком живих.

 Продовжуючи багаторічну традицію 29 вересня 2024 року на єврейській ділянці кладовища № 1 по вулиці Одеській зібралися члени єврейської громади міста Черкаси щоб напередодні свят місяця Тишрей навести на ньому порядок. На жаль, на цвинтарі з'явилося багато могил, які вже не має кому доглядати, виросло багато кущів і молодих дерев, що загороджують підходи до могил, позаростали міжряддя. Ініціаторами цього заходу виступив „Волонтерський центр” „Volunteer Community” Черкаського обласного благодійного єврейського фонду „Хесед Дорот”. Зауважимо, що з 2015 року почав роботу волонтерський проект „Дорога пам’яті” в рамках якого волонтери та члени єврейської громади за сприяння ЧОБЄФ „Хесед Дорот” двічі на рік прибирають на кладовищі. Дуже важливим є той факт, що до цієї благородної справи долучається молодь.

Кожен знайшов собі роботу по силам: хтось пиляв і рубав дерева, що розрослися, хтось відносив зрубане за територію цвинтаря, хтось виполював траву і бур'яни. Звичайно, тільки силами присутніх складно виконати всі необхідні роботи по приведенню цвинтаря до ладу, проте результат нашої діяльності не помітити неможливо.

Після закінчення робіт у Менори прочитали поминальний Кадіш.

Дякуємо всім тим, хто прийшов на цвинтар і взяв участь у прибиранні. Окремо дякуємо Джнойнту, за кошти якого була придбана бензинова пилка для обрізання дерев, що суттєво полегшило прибирання. Ми розуміємо, що через цілу низку причин не кожна людина може прийти в призначений час і особисто взяти участь у такому недільнику. Але завжди можна дати гроші у цдаку на прибирання єврейського цвинтаря, яка знаходиться у Черкаському благодійному єврейському фонді „Хесед Дорот”.

Валентина ТАЙБІШЛАК, учасниця програми „Волонтерський центр” ЧОБЄФ „Хесед Дорот”.

Фоторепортаж

Просмотров: 743  Теги: еврейская община Черкассы, Уборка кладбища, волонтёры, CVC-Cherkasy Volunteer Community | Рейтинг: 5.0/119
Всего комментариев: 0
0
avatar
                                                                                  

ЧОБЕФ "Турбота поколінь - Хэсэд Дорот" © 2011 - 2024

Создать бесплатный сайт с uCoz