Мой профиль       Выход
Уважаемые клиенты Хеседа, если вам нужна какая-то помощь, но вы не можете дозвониться в Хесед,
пожалуйста, позвоните по этому бесплатному номеру +380947111104


Меню сайта







Архив новостей



Поиск










Приветствую Вас, Гость · RSS 18.10.2024, 12:29

Главная » 2024 » Сентябрь » 10 » Про програму „Денний центр”
08:29
Про програму „Денний центр”

„Єдина відома мені розкіш – це розкіш людського спілкування”

Антуан де Сент-Екзюпері.

 

Програма „Денний центр” – найстаріша програма Черкаського обласного благодійного єврейського фонду „Хесед Дорот”. Перших відвідувачів вона прийняла 1 вересня 2001 року. Поява програми „Денний центр” в благодійному фонді стала можливою завдяки фінансової підтримці Поли й Девіда Сагіно та Славії Фрайд Арнольд з Федерації „МетроВест” штату Нью Джерсі в пам’ять про їхнього батька та сина. Програма відкриває свої двері для людей, які, можливо, більше за інших потребують не лише підтримки, уваги, допомоги, а й живого спілкування. Адже це переважно самотні малорухливі люди, які більшу частину часу проводять наодинці вдома. На сьогодні своєю увагою програма охоплює 45 підопічних; за останні півроку – це близько 500 відвідувань.

„Денний центр” знаходиться у чудовому приміщенні на першому поверсі. Це дві затишні кімнати із кондиціонером – тому тут завжди панує комфортна температура будь-якої пори року. Одна кімната використовується для сніданків та обідів, а також проведення творчих та кулінарних майстер-класів. У другій – із зручними диванами та кріслами ‒ учасники програми спілкуються, слухають цікаві лекції, проводять зустрічі з різноманітними спікерами, гостями, обговорюють різноманітні питання. Деякі зустрічі проходять в оновленому приміщенні „Клубних програм”, де є великий телевізор, кондиціонер, Інтернет та достатньо місця для проведення масових заходів.

Зустрічі у „Денному центрі” ‒ це просто віддушина, можливість відчути себе частиною великої та дружної родини. Тут люди знаходять однодумців, друзів; продовжуючи спілкування за стінами Хеседу. Тут відбувається обмін думками, новинами, люди отримують нові знання, знаходять цікавих співрозмовників і стають ними.

Співробітники Хеседу постійно ведуть пошук нових методик роботи з літніми людьми, які стимулювали б у них розвиток дрібної моторики, що позитивно впливає на підтримання в належному тонусі нервово-м'язової системи, пробудження їхнього творчого потенціалу. Робота іде у двох напрямках: це індивідуальна робота ‒ медико-соціальна та психолого-педагогічна допомога, консультування за телефоном і групова робота. Робота з групами має багато напрямків і форм. А саме: клуби за інтересами, психолого-корекційна робота, музичні заняття, спільні перегляди фільмів із подальшим обговоренням тренінги, семінари, бесіди, диспути, круглі столи, екскурсії, інтелектуальні змагання тощо; організація конкурсів, виставок, концертів, доброчинних акцій. Окремим напрямком роботи з підопічними є оздоровлення ‒ точковий масаж, самомасаж, комплекс вправ ранкової гімнастики, зарядка на стільці, вправи для очей, елементи дихальних практик, різноманітні фізичні вправи для кожної групи м'язів, які допомагають запобігти хворобам суглобів і кісткових тканин; вправи на серцево-легеневу витривалість; вправи для зміцнення м'язів; вправи на стійкість і рівновагу та інше.

Великою популярністю у підопічних програми „Денний центр” користуються різні творчі майстер-класи. Вони малюють, роблять аплікації, поробки, знайомляться з нетрадиційними творчими техніками, такими як „Декупаж”, „Квіллінг”, „Агамограф”, „Тауматроп”, „Айріс фолдінг”, „Граттаж”, „Resin art”, виготовлення квітів із серветок та крепового паперу, поробки із покидькового матеріалу та багато іншого. Використовуються музикотерапія, танцювальна терапія, ігротерапія, робота з психологом із співочими чашами, робота з метафоричними картами, малювання на молоці в техніці „Ебру” тощо.

Для людей з поганим зором і проблемами з суглобами та дрібною моторикою підбираються такі творчі техніки, використовуючи які підопічні досить легко можуть впоратися із завданнями ведучого майстер-класу, отримуючи при цьому непогані результати. А коли в людини щось виходить, то в неї виникає інтерес до такого виду діяльності та прагнення досягти більшого. Ось так на таких заняттях і народжуються „маленькі шедеври”. Усе це робиться не тільки для соціальної реабілітації, а й для набуття „корисних” навичок, щоб дати навантаження на дрібні м'язи кистей рук і мозкову діяльність.

Чималий інтерес викликають в учасників програми і кулінарні майстер-класи („Кейк-попси”, суші, піци, приготування різноманітних цукерок, виробів із маци (десерти та закуски), виготовлення власного морозива, десертів із кондитерської соломки, з фруктів, різноманітних намазок та соусів („Форшмак”, бутербродні пасти тощо), напої. На таких кулінарних майстер-класах не лише є можливість познайомитися з рецептом та приготувати ту чи іншу страву, а й дізнатися багато цікавих фактів про неї. Інтерес до приготування страв в дружньому колі пояснюється ще тим, що кожний виконує лише окремий етап приготування, а в підсумку спільними зусиллями створюються справжні кулінарні витвори, які із задоволенням потім смакують усі присутні.

Окремим рядком слід визначити єврейський напрямок роботи програми „Денний центр”. З учасниками програми проводяться бесіди та тему історії і традицій єврейського народу. Кожне єврейське свято учасники програми чекають із нетерпінням. Співробітники благодійного фонду знайомлять з історією, традиціями та звичаями свята. А потім святкують у дружній компанії, дарують одне одному гарний настрій, співають і танцюють.

Слід зазначити, що частими гостями в „Денному центрі” бувають співробітники інших програм благодійного фонду: програми „Клуб” (старший фахівець Діна Стукаленко), Общинних програм (керівник Галина Польська), „Жіночій клуб”, „Волонтерський центр” (керівник Віола Скорікова).

Ось так спільними зусиллями співробітники Черкаського „Хесед Дорот” роблять життя учасників програми „Денний центр” яскравішим і змістовнішим.

Залучення підопічних до соціально-активного життя, підтримує їх когнітивне (розумове) та фізичне здоров'я, зменшуючи ймовірність виникнення депресії; знімає відчуття тривожності, підтримує відчуття власної значущості, допомагаючи не фіксуватися на проблемах зі здоров'ям.

Літній вік – це не пора в'янення, а період золотої осені, якість якого багато в чому залежить від самої людини і її оточення.

„Денний центр” ‒ це місце, куди хочеться приходити і знову повертатися, де людям дарують позитивні емоції, гарний настрій і відчуття безпеки.

Ірина ОЛЕКСЕНКО, керівник програми „Денний центр” ЧОБЄФ „Хесед Дорот”.

Фоторепортаж

 

 

Просмотров: 496  Теги: Помощь пожилым, программа Дневной центр | Рейтинг: 5.0/31
Всего комментариев: 0
0
avatar
                                                                                  

ЧОБЕФ "Турбота поколінь - Хэсэд Дорот" © 2011 - 2024

Создать бесплатный сайт с uCoz